skip to Main Content

In de media: Noordwijk legt stukje Atlantikwall bloot

OMROEP WEST | In Noordwijk zijn graafmachines op het Palaceplein sinds deze week op zoek naar de resten van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall was een verdedigingslinie van de nazi’s die langs de kust liep van Noorwegen tot aan Spanje.

De gemeente Noordwijk wil de Boulevard verleggen, daarom moet bodemonderzoek worden gedaan. Een uitgelezen kans voor het Atlantikwall Museum Noordwijk om te zoeken naar restanten van de verdedigingswerken.

Na de oorlog was het best lastig om de betonnen bouwwerken op te ruimen. ‘De anti-tankmuur is gekanteld en ligt schots en scheef in een goot. Maar hij ligt er nog steeds,’ zegt Jan Heus van Atlantikwall Museum Noordwijk. ‘Ze hebben er gewoon zand overheen gegooid. Dat was de goedkoopste manier om er vanaf te zijn.’

Stukje wordt monument

De gemeente Noordwijk wil van een stukje Atlantikwall een monument maken. Jan Heus en het Atlantikwall Museum Noordwijk zijn blij met het initiatief van de gemeente. Het monument zal verwijzen naar het museum dat in de duinen net buiten het centrum ligt.

De werkzaamheden op het Palaceplein zullen ongeveer tot februari 2021 duren.

Bron: Omroep West