skip to Main Content

Wat is de eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen zijn rupsen van vrij onopvallende nachtvlinders die zich sinds het eind van de twintigste eeuw in Nederland hebben gevestigd. De dieren overwinteren in het ei-stadium en worden vanaf april actief. Dan komen de eerste rupsen uit de eieren en begint de periode van circa 3 maanden waarin de rupsen zich ontwikkelen tot vlinders. In deze periode doen de rupsen zich te goed aan de eikenbladeren en vervellen ze vijf keer. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen insectenetende dieren. De natuurlijke vijanden van de rups in Nederland zijn vogelsoorten als de koolmees, spreeuw en kauw maar ook insecten als de larven van gaasvliegen en diverse wespensoorten.

Waar komt u de eikenprocessierups tegen?

De eikenprocessierups zijn actief van april tot juli en zitten alleen op eikenboomsoorten. Ze zijn te herkennen aan de opvallende nesten op de stammen en dikkere takken. Bovendien is het vormen een lang lint (processie) van rupsen over de boomstam van de eik een typisch kenmerk.

Waarom is de eikenprocessierups een bedreiging?

De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. In het ergste geval kan bij personen die zeer gevoelig zijn hartklachten of een shock optreden.

Door de wind zweven de kleine haartjes in de lucht, soms tot op grote afstand van de nesten. Met droog weer kan het lang duren voordat ze op de grond vallen. Ook buiten de actieve periode van de rups blijven de achtergebleven brandharen actief.

Bestrijding van de eikenprocessierups

AW Mense groen verzorgt deskundige bestrijding van eikenprocessierups voor opdrachtgevers als overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. Wij passen de onderstaande bestrijdingstechnieken toe.

Inzet van natuurlijke vijanden

De inzet van natuurlijke vijanden noemen we ook wel preventieve bestrijding. De mogelijkheden die wij als bedrijf bieden zijn:

  • Nematoden

Een biologische manier van bestrijden is het gebruik van zogenaamde nematoden, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Nematoden zijn kleine aaltjes die op de bomen gespoten worden als de rupsen net uit hun ei zijn gekropen. De nematoden veroorzaken een darminfectie in de rupsen waaraan ze doodgaan.

  • Gaasvlieg

De gaasvlieglarve is een  natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze larve eet jonge eikenprocessierupsen. Het beste moment voor bestrijding met gaasvliegenlarven is dan ook wanneer de rupsen net uit hun ei zijn gekropen. De larven van de gaasvlieg blijven ongeveer drie weken actief waarna ze ontpoppen tot gaasvlieg.

  • Nestkasten voor mezen

Mezen voeren hun jongen grote aantallen rupsen, waaronder ook eikenprocessierupsen. Door nestkasten te plaatsen die specifiek geschikt zijn voor mezen, stimuleer je de mezen om zich daar te huisvesten waar rupsen overlast veroorzaken.

  • Wilde bloemen

Een soortenrijke leefomgeving helpt te voorkomen dat één soort de overhand krijgt.  Inheemse bloemen en heesters bieden een geschikte leefomgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Verwijderen van nesten

Het verwijderen van nesten is een reactieve methode van bestrijding.  Omdat de brandharen van de eikenprocessierupsen vrijkomen zodra het nest verstoord wordt is het zeer belangrijk dat dit met de juiste middelen en beschermingsmaatregelen wordt uitgevoerd. Daarom verwijderen wij de nesten en rupsen met behulp van een speciale zuiginstallatie.

Eikenprocessierups bestrijding specialist nodig?

Bent u op zoek naar een deskundig die u kunt helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups? Neem dan contact op met onze specialisten door te bellen naar 023 – 584 80 41, een e-mail te sturen naar awmensegroen@awgroep.nl of het onderstaande contactformulier in te vullen. Wij helpen u graag verder!

Neem contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.