skip to Main Content

Aanleg top-honkbalveld voor Hoofddorp Pioniers

‘Once in a lifetime experience’

Het aanleggen van een honkbalveld is geen alledaags klusje voor AW Vessies Infra. Vooral niet als het hoofdveld aan de hoogst denkbare kwaliteitseisen van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) moet voldoen. Dat vereist veel afstemming met de opdrachtgever en Amerikaanse specialisten van de MLB. Voor iedereen die aan dit bijzondere project heeft meegewerkt, is het een ‘once in a lifetime experience’.

Precisieklus

In 2012 heeft AW Vessies Infra het terrein waar inmiddels de nieuwe accommodatie van honk- en softbalclub Hoofddorp Pioniers staat, bouwrijp gemaakt. Daarna volgde de opdracht het terrein ook woonrijp te maken. De Hoofddorp Pioniers hebben dezelfde werpheuvel, thuisplaat en binnenveld als het veld van de San Francisco Giants. Samen met Amerikaanse specialisten heeft AW Vessies Infra zes velden aangelegd voor de Pioniers. Met name de aanleg van het hoofdveld was een precisieklus. Waar het de grond-, weg- en waterbouw vaak gaat over meters was dit millimeterwerk dat in inches uitgevoerd moest worden. Overigens zijn ook de andere velden van uitzonderlijke kwaliteit.

MLB

Het veld is ingemeten en aangelegd vanuit de pitchers mount en de thuisplaat. Door een kilverbak met gps te gebruiken, is het profiel van het veld tot op de millimeter nauwkeurig aangebracht. De ondergrond die in Amerika wordt gebruikt, staat garant voor een optimale waterdoorlatendheid. Die grond is hier echter niet beschikbaar. Dus stelden specialisten van de MLB een speciaal mengsel samen: 93% M3D zand en 7% compost. Dat was nog nooit eerder Nederland gebruikt, maar het pakte het goed uit.

Wereldniveau

In de laatste fase van het project is nog heel veel werk verricht. Zo moest de backstop nog worden aangebracht. Ook deze netconstructie komt uit Amerika, net als de veldverlichting. De 36 meter hoge lichtmasten moeten ook voldoen aan de strenge MLB-normen. Voor de fundering heeft AW Vessies Infra palen van 1 meter doorsnee gebruikt die 15 meter diep de grond zijn ingaan. Het hekwerk is bekleed met padding, het scorebord en de batters eye zijn geplaatst en het veld is gekeurd. Het beste Europese honkbalveld ligt klaar voor topwedstrijden op wereldniveau.

Werkzaamheden

 • Bouwrijp maken
 • Woonrijp maken
 • Grondwerkzaamheden van Park 21 rondom complex de Pioniers
 • Aanleggen werpheuvel
 • 8000 m2 straatwerk
 • Aanbrengen fundering tbv lichtmasten
 • Plaatsen van 2 lichtmasten van 45 meter hoog
 • Plaatsen van 14 lichtmasten van 36 meter hoog
 • Plaatsen batters eye
 • Plaatsen palen voor backstops
 • Aanbrengen en spannen netten van backstops
 • Aanbrengen waterdoorlatende ondergrond bestaande uit 93% M3D zand en 7% compost
 • Plaatsen hekwerk en bekleden met padding
 • Aanleggen batting cages en bull pen

Onderhoud

Samen met een Amerikaanse groundsman en enkele onderhoudsmensen van de gemeente Haarlemmermeer onderhoudt AW Groep het hoofdveld. Om het veld in topconditie te houden, zijn elke dag drie tot vier man aan het werk. Zij snijden de kanten, vullen het binnenmateriaal aan, bewateren droge stukken en vervangen stukken gras. Maaien gebeurt bijna dagelijks. Na elke wedstrijd wordt er extra aandacht aan het veld besteed. De onderhoudsmannen voegen vocht toe aan de heuvels. Daarna modelleren ze de bovenste laag, voegen kleine hoeveelheden zand toe en trillen de heuvels eventueel met een trilplaat af. Met een conditioner, een soort grit, werken ze ten slotte de heuvels af.

In de media

Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg Honkbalveld
Aanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg HonkbalveldAanleg Honkbalveld