Aanplant en onderhoud Alverna

Project:

Aanplant en onderhoud Alverna

AW Groen & Natuur verzorgt al jaren met veel plezier op wekelijkse basis de onderhouds- en aanplantwerkzaamheden voor het Klooster Alverna. Het klooster is gelegen op het landgoed Alverna in Aerdenhout, gemeente Bloemendaal.

Al langere tijd worden er geen nieuwe nonnen meer aangenomen in het klooster, de overgebleven zusters genieten nu van hun oude dag. Aan AW Groen & Natuur de taak om het landgoed perfect te onderhouden zodat het als een oase van rust en van grote schoonheid kan zijn voor de bewoners.

Werkzaamheden

 • Aanplant nieuwe gewassen;
 • Onkruidbeheersing;
 • Water geven;
 • Nazorg bomen;
 • Gras maaien;
 • Bos maaien;
 • Voorjaarsbeurt, terugsnoeien beplanting;
 • Bladruimen
 • Reinigen van kolken en goten;
 • Bemesten;
 • Hagen knippen;
 • Monitoren van groeiplaats.

Werkzaamheden worden zoveel als mogelijk uitgevoerd met elektrisch aangedreven gereedschappen. Naast het belang van verduurzaming willen we ook zo min mogelijk overlast bezorgen aan de bewoners, elektrisch gereedschap draagt hier aanzienlijk aan bij.

Biodiversiteit

Een groot deel van de gazons is bewust ‘verwilderd’, er wordt alleen een meter aan de rand gemaaid. Het gedeelte in het midden kan vrij groeien, hier is een biologisch bloemenmengsel ingezaaid speciaal voor het aantrekken van bijen. Dit wordt gedaan om de biodiversiteit te bevorderen en zo de vruchtbaarheid van de grond en de omgeving te verbeteren.

Separate opdrachten

Naast de onderhoudswerkzaamheden komt het geregeld voor dat AW Groen & Natuur projectmatig een specifieke opdracht uitvoert. Door de vele expertises en beschikking over groot en klein materieel is geen klus te veel. Onderstaand een greep uit de werkzaamheden die reeds voltooid zijn.

Uitbreiding begraafplaats
Aan de zijkant van de begraafplaats is ruimte gemaakt door groen te verwijderen. Vervolgens heeft het grondverzet plaatsgevonden. In totaal zijn er 12 nieuwe graven bij gekomen.

Renovatie tuin bij de Tuinmanswoning
De volledige tuin is opnieuw ingericht en aangelegd. Hiervoor zijn diverse bomen verwijderd en de stobben gerooid.

Renovatie Schaapskooi
Het gebouw ‘de Schaapskooi’ is volledig gerenoveerd. Dit betekende het vervangen van het rieten dak, verwijderen houtrot, vervangen deuren en het opnieuw beitsen van de kooi.

Inzaaien bloemenweide
Naast de schaapskooi is een bloemenweide gecreëerd door eerst het afplaggen van de bestaande gazon, vervolgens de grond verschralen met zand en uiteindelijk weer inzaaien met een bloemenmengsel. Ook deze bloemenweide heeft als doel het aantrekken van bijen en het verhogen van de biodiversiteit.

In gesprek met de opdrachtgever

We vroegen zakelijk manager van Alverna Peter Tops hoe hij de samenwerking met AW Groen & Natuur ervaart. ‘Wij zijn erg tevreden met de samenwerking. We zijn met name zeer te spreken over het team wat het wekelijkse onderhoud verzorgt. Naast kundig zijn het ook hele aardige mannen die altijd open staan voor een kort overleg. We wilden op een gegeven moment gaan ‘vergroenen’, met name op het voorplein moesten de stenen er uit en meer groen er in! Samen met AW Groen & Natuur is toen een plan gemaakt voor ontwerp en aanleg, sindsdien zijn we telkens iets aan het aanpakken. De zusters zien de veranderingen ook en genieten er van. Ze zijn erg ‘groen’ en maatschappelijk bewust. Waar ze misschien in het begin met betrekking tot het niet maaien wat overtuigd moesten worden zijn ze nu helemaal om. Het bevorderen van de biodiversiteit en de bijen hebben prioriteit gekregen boven een strak gazon.’

Opdrachtgever
Klooster Alverna