Project: Herinrichting Blekerspark

Project:

Herinrichting Blekerspark

Het Blekerspark, onderdeel van het Singelpark in Leiden is volledig opnieuw ingericht door de specialisten van AW Groen & Natuur.

Het Blekerspark, onderdeel van het Singelpark in Leiden is opnieuw ingericht. Damwanden, beschoeiingen, paden en speeltoestellen zijn vernieuwd, 31 nieuwe bomen zijn geplant, nieuwe plantvakken zijn aangelegd en grote hoeveelheden grond zijn afgevoerd. Het nieuwe park krijgt een Japans thema.

Werkzaamheden

  • Grondwerk
  • Houten damwand plaatsen
  • Houten beschoeiing met cortenstaal boeg
  • Straatwerk en een pergola van cortenstaal
  • Steigerconstuctie maken
  • Plaatsen van speeltoestellen en parkinrichting
  • Bomen en beplanting planten
  • Paden met halfverharding aanleggen
  • Paddenpoel aanleggen

Het park heeft een steiger met aanvaarbeveiliging voor bootjes en een waterterras dat is verbonden met de steiger. Daarnaast is er in het park een aparte honden uitlaatplek gerealiseerd waar honden kunnen spelen en rennen. De grondslag is verlaagd om zo een moerasgebied te creëren.

Japanse invloeden

Midden in het park is een bijzondere Japanse notenboom geplant. De boom is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd. Zaden van deze speciale boom zijn over heel de wereld verspreid, waaronder de Hortus Botanicus in Leiden. De Hortus Botanicus heeft uit deze zaden een boom opgekweekt, speciaal voor het Blekerspark.

Transport via schip

Het werk is uniek door de werkmethode waarmee AW Groen & Natuur heeft ingeschreven. De meeste materialen zijn vervoerd via het water door middel van beunbakken. Dit om CO2-vermindering te realiseren in de binnenstad van Leiden en om de gevoelige bodem te ontzien.

Gerecyclede steiger

Een oude houten damwand is in de werkplaats van AW Groep uit elkaar gehaald en schoongemaakt voor hergebruik. Het hout is verwerkt in de nieuwe steiger die in het Blekerspark is geplaatst. Dit past goed bij onze duurzame doelstellingen.

Singelpark

Het Blekerspark is één van de zes losse stadsparkjes aan het water in Leiden. Leiden heeft één van de meest versteende binnensteden van Nederland. Vanaf begin 2020 verbinden vijf nieuwe bruggen de zes parkjes tot één groene strook. Hierdoor is een 6,5 km lange wandeling langs de singels van Leiden mogelijk.

Opdrachtgever
Gemeente Leiden