skip to Main Content

Herinrichting Blekerspark

Herinrichting Blekerspark

Het Blekerspark, onderdeel van het Singelpark, in Leiden wordt opnieuw ingericht door AW Mense Groen. Damwanden, beschoeiingen, paden en speeltoestellen worden vernieuwd, 31 nieuwe bomen worden geplant, nieuwe plantvakken worden aangelegd en grond wordt afgevoerd. Het nieuwe park krijgt een Japans thema.

Werkzaamheden

AW Mense Groen voert de volgende werkzaamheden uit:

  • Grondwerk;
  • Houten damwand plaatsen;
  • Houten beschoeiing met cortenstaal boeg;
  • Straatwerk en een pergola van cortenstaal;
  • Steigerconstuctie maken;
  • Plaatsen van speeltoestellen en parkinrichting;
  • Bomen en beplanting planten;
  • Aanleggen paden met halfverharding;
  • Aanleggen van een paddenpoel.

Het park krijgt een steiger met aanvaarbeveiliging voor bootjes en een waterterras die wordt verbonden aan de steiger. Daarnaast wordt er in het park een aparte honden uitlaatplek gerealiseerd waar honden kunnen spelen en rennen. De grondslag zal verlaagd worden om zo een moeras gebied te creëren.

Japanse invloeden

Midden in het park wordt een bijzondere Japanse notenboom geplant. De boom is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd. Zaden van deze speciale boom zijn over heel de wereld verspreid waaronder in de Hortus Botanicus Leiden, die speciaal een boom heeft opgekweekt voor het Blekerspark.

Transport via schip

Het werk is uniek door de werkmethode waarmee AW Mense Groen heeft ingeschreven. De meeste van de materialen zullen vervoerd en afgevoerd worden via het water middels beunbakken. Dit om CO2-vermindering te realiseren in de binnenstad van Leiden en de gevoelige bodem en langs de te behouden bomen zo min mogelijk te ontzien.

Gerecyclede steiger

Een oude houten damwand wordt in de werkplaats van AW Groep uit elkaar gehaald en schoongemaakt voor hergebruik. Het hout wordt verwerkt in een nieuwe steiger die in het Blekerspark wordt geplaatst. Dit past goed bij de SDG’s.

Singelpark

Het Blekerspark is één van de zes losse stadsparkjes aan het water in Leiden. Leiden is een van de meest versteende binnensteden van Nederland. Vanaf begin dit jaar verbinden vijf nieuwe bruggen de zes parkjes tot één groene strook. Mensen kunnen straks een 6,5 km lange wandeling maken langs de singels in Leiden.

Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
Blekerspark
BlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekersparkBlekerspark