Uitkijkpunt Tespelduyn

Project:

Uitkijkpunt Tespelduyn

In het Nationaal Park Hollandse Duinen ter hoogte van Tespelduyn heeft AW Groen & Natuur een uitkijkpunt geplaatst.

In het Nationaal Park Hollandse Duinen ter hoogte van Tespelduyn heeft AW Groen & Natuur een uitkijkpunt geplaatst. Wandelaars en fietsers genieten op uitkijkpunt Tespelduyn op 14 meter hoogte van een weids uitzicht over het b(l)oeiende bollenlandschap. Het uitkijkpunt is één van de initiatieven die op is genomen in het gebiedsprogramma: ‘’B(l)oeiende bollenstreek’’ van de gemeentes Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom en Teylingen.

Eindresultaat

bekijk de video

Het ontwerp is geïnspireerd door gestapelde bollenkisten en ontworpen door onze eigen architect. Het uitkijkpunt ligt tegen de helling van een voormalige vuilstort en nu golfbaan van Tespelduyn. Het is gerealiseerd inclusief trappartij en toegangsbrug. De trap is opgebouwd uit 5 bordessen en 5 trapdelen, volledig vervaardigt uit hout. Om toegang te verschaffen is een brug aangelegd bestaande uit stalen liggers, houten dekdelen en een houten leuning.

Nestkast voor spreeuwen

Spreeuwen nestelen zich graag in natuurlijke holtes in bomen, nestkasten maar ook in gebouwen. Ze tasten de bodem van weilanden en grasvelden af op zoek naar insectenlarven, zoals van de langpootmug (emelten). Het uitkijkpunt is een ideale plek om enkele nestmogelijkheden in te verwerken.

De spreeuw is tevens nuttig voor de greenkeepers. Door spreeuwen nestgelegenheid aan te bieden, kan overlast van engerlingen en emelten mogelijk worden voorkomen. Deze vangen ze zonder enige schade toe te brengen aan de omgeving.

In het uitkijkpunt van Tespelduyn zitten 2 nestkasten verwerkt. Tussen de foto’s is één van de invliegopeningen waar een nestkast achter bevestigd zit te zien. Een mooie initiatief om het uitkijkpunt natuur inclusief te realiseren volgens SDG 15, leven op het land.

In de media: Blik op Noordwijkerhout

Opdrachtgever
Tespelduyn