skip to Main Content

Vervangen damwand jachthaven Van Merlen

Vervangen damwand jachthaven Van Merlen

Op een unieke locatie binnen gemeente Heemstede ligt jachthaven Van Merlen. W.S.V. van Merlenhaven exploiteert twee havens in Heemstede, de Van Merlenhaven en de Spaarneborghhaven. Deze liggen langs de ‘staande mastroute’, die de Zeeuwse wateren en het IJsselmeer met elkaar verbindt. De havens zijn bereikbaar via de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en heerlijk rustig gelegen. De grootste aanleiding van de uitvoering van dit mooie project, is de vervanging van de damwandconstructie.

Nieuwe stabiele constructie

In het verleden is de jachthaven voorzien van een houten damwandconstructie, welke in de loop der jaren kwalitatief verslechterd is. Aan AW Vessies Infra de opdracht om hier weer een stabiele constructie van te maken, welke een mooie uitstraling geeft aan de haven, maar zeker niet onbelangrijk, een constructie die voldoet aan de nieuwste normen. De houten damwand wordt vervangen voor een stalen damwand met een lengte van 6,00 meter. Dit is 2,00 meter langer dan de bestaande houten damwand. Dit zorgt voor meer garantie voor de stabiliteit. Om de damwandconstructie te kunnen vervangen, moeten eerst de bestaande aanmeersteigers verwijderd worden. Hier wordt een gedeelte van hergebruikt. De loopvlonders worden naar een erkend verwerker afgevoerd ter recycling, maar alle vrijkomende houten palen worden bij de nieuwe aanmeersteigers hergebruikt. Dit sluit mooi aan bij onze SDG’s!

Natuurlijke materialen

De bestaande loopvlonders worden afgevoerd. Hier leveren wij nieuwe materialen voor terug. De nieuwe loopvlonders worden voorzien van een staal basisframe, met daarop een bekleding van bamboehouten gordingen en dekplanken. Bamboehout is een volledig natuurlijk materiaal, verkregen uit hernieuwbare grondstof. De lange bamboevezels in het materiaal zijn zo sterk als staal. Innovatief én biobased bouwen is mogelijk met bamboe vezelhout.

Bijzondere werkzaamheden

Bij dit project worden alle werkzaamheden vanaf het water uitgevoerd. De belangrijkste reden hiervoor is de omgeving. In de omgeving hebben wij namelijk te maken met diverse sportclubs, scholen en een kinderdagopvang. Op bepaalde tijden kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Alle materialen worden op een overslaglocatie in de Cruquius op ons eigen varend materieel gelost, om vervolgens richting de jachthaven vervoerd te worden. Voor de uitvoering van alle werkzaamheden staat er een rupskraan op pontons, met een dusdanig bereik dat werken vanaf de kant niet noodzakelijk is. Daarnaast hebben wij binnen de werkgrenzen te maken met een bestaande transportwaterleiding. Om deze te ontzien van horizontale en verticale drukken, is werken vanaf de vaste kant lastig te organiseren.

Jachthaven van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van Merlen
Jachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van MerlenJachthaven Van Merlen