Project:

Ambachtsbuurt Schiedam

Het openbaar gebied van de Ambachtsbuurt in Schiedam is ernstig verzwakt. In opdracht van de gemeente Schiedam zorgt AW Verheij voor de ophoging en de herinrichting van de buurt.

Het openbaar gebied van de Ambachtsbuurt in Schiedam is ernstig verzwakt. In opdracht van de gemeente Schiedam zorgt AW Verheij voor de ophoging en de herinrichting van de buurt.

Eind september 2021 is AW Verheij gestart met het uitvoeren van de werkzaamheden. De wijk was gemiddeld zo’n 60 centimeter verzakt en is daarvoor opgehoogd. Ook de bestrating was aan vervanging of verbetering toe en ook is het riool vervangen.
Door de omvang van het project heeft dit uiteraard ook behoorlijk wat impact op de bewoners gehad. In deze periode waren zowel de wijk als de woningen soms lastiger te bereiken. Om alles in goede banen te leiden is er een omgevingsmanager aangesteld.

De gemeente Schiedam hecht, net als wij, veel waarde aan duurzaamheid. Daarom wordt er voor de ophoging, naast het vertrouwde EPS (piepschuim) ook gebruik gemaakt van glasschuim. Dit materiaal is klimaat adaptief en wordt verkregen uit brokken opgeschuimd gerecycled glas. Het is heel licht en goed waterdoorlatend.

Met de bestrating wordt ook duurzaam omgegaan, verharding die geen functie meer heeft wordt vervangen door groen of het materiaal wordt hergebruikt Tevens blijven er zoveel mogelijk bomen staan.

Een van de wensen voor de Ambachtenbuurt Noord was het ‘vergroenen’ van de parkeerplaatsen. Dit is gedaan door het toepassen van grasbetontegels op diverse parkeervakken. Grasbetontegels zorgen namelijk voor een ideale verhouding tussen verharding en groen en kunnen een flinke verkeersbelasting aan. De tegels zijn voorzien van infiltratiegaten waar gras doorheen kan groeien en waardoor er sprake is van een goede afwatering.

Naast het ophogen van de wijk is ook het aangrenzende park aan het Hekelaarpad / Kolenbranderstraat opnieuw ingericht. In dit park zijn speelaanleidingen en speeltoestellen toegevoegd.