Project: Fietspad Westerbaan

Project:

Fietspad Westerbaan

Tussen de Laan van Nieuw Zuid en de Cantineweg/Verlengde Westerbaan heeft AW Groep een ‘snelfietsroute’ gerealisserd, als onderdeel van de fietsverbinding Leiden-Katwijk aan Zee.

Het fietspad is aangelegd tussen het Natura 2000 gebied Meijendel-Berkheide en de bestaande bebouwing van Katwijk aan Zee. Naast het fietspad is er ook een voetpad aangelegd. Al vele jaren willen de gemeente Katwijk, de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland een comfortabele en rechtstreekse fietsverbinding aanleggen, van Leiden naar de kust van Katwijk aan Zee. Deze verbinding is nodig voor een betere bereikbaarheid van de badplaats en is daarnaast een aantrekkelijke route voor fietsers tussen Katwijk aan Zee en Leiden.

Duurzaam

Voor de realisatie van het fietspad is gebruik gemaakt van duurzame materialen. Zo is er onder andere gekozen voor betonplaten in plaats van asfalt. De betonplaten zijn duurzaam geproduceerd, gaan langer mee dan asfalt en hebben bijna geen onderhoud nodig. De wandelpaden zijn uitgevoerd met schelpen, zodat een natuurlijke uitstraling behouden blijft. Een andere duurzame toepassing is led verlichting, voorzien van Tvilight aansturing, waarbij rekening wordt gehouden met de natuur en de omwonenden. Deze verlichting beweegt in het donker met de fietser mee door geleidelijk genoeg op te lichten voor goed zicht, en wordt vervolgens gedimd. Hierdoor is er minder sprake van lichtvervuiling en energieverspilling.

bekijk de video

Opdrachtgever
Gemeente Katwijk