Herinrichting Koninginnenbuurt

Project:

Herinrichting Koninginnenbuurt

De werkzaamheden zorgen ervoor dat het gehele gebied een kwaliteitsimpuls krijgt en klaar is voor de toekomst.

De Koninginnenbuurt in Ouderkerk aan de Amstel ligt in een zettingsgevoelig gebied. Het gehele gebied wordt opgehoogd, voorzien van nieuwe bestrating en de riolering wordt vervangen. De werkzaamheden zorgen ervoor dat het gehele gebied een kwaliteitsimpuls krijgt en klaar is voor de toekomst.

Vernieuwd straatwerk

Om de wijk een frisse nieuwe look te geven, is ervoor gekozen om na de ophoging, het straatwerk te vernieuwen. Al het oude straatwerk wordt circulair hergebruikt. Alle betonklinkers, tegels en banden worden gebroken door AW Grondstoffen. Het gebroken beton wordt gebruikt voor nieuw circulair beton en menggranulaat.

Ook levert AW Grondstoffen alle grondstoffen die nodig zijn voor het ophogen van de koninginnenbuurt.

Vervangen van het riool

Het oude riool heeft zijn levensduur bereikt en dient vervangen te worden. Er wordt een geheel nieuw rioolstelsel aangelegd. Het gemengde stelsel wordt eruit gehaald, hiervoor komt een gescheiden stelsel van hemelwaterafvoer en vuilwaterafvoer voor in de plaats. Het schone regenwater wordt via aparte buizen rechtstreeks afgevoerd naar het oppervlaktewater.

In totaal is er 92 meter aan onderheid betonriool aangebracht. Bij zettingsgevoelige gebieden zoals in Ouderkerk aan de Amstel is het vanuit de gemeente verplicht om het betonriool te onderheien.

Omgevingsmanagement

De gemeente hecht heel veel waarde aan omgevingsmanagement. Om de uitvoerder te ontlasten van alle vragen is er een omgevingsmanager op het project geplaatst. Haar taak is om alles wat er in de omgeving speelt op te vangen en door te communiceren met de projectleider.

Denk hierbij aan praktische informatie vermelden aan de bewoners, vragen van de bewoners beantwoorden en eventuele klachten opvangen.

Uitvoering in fases

De uitvoering van het project is opgedeeld in 14 fases. Door het project in fases uit te voeren, wordt de wijk minder zwaar belast en blijft de wijk goed bereikbaar voor de bewoners.

Groen in de wijk

Nadat alle werkzaamheden van AW Infrabouw uitgevoerd zijn, sluit AW Groen & Natuur het project af met het aanplanten van bomen en onderbeplanting. Dit zet de puntjes op de i en laat de wijk letterlijk en figuurlijk tot bloei komen!

Opdrachtgever
Gemeente Ouder-Amstel