Sanering project Kinderdijk

Project:

Sanering achtertuinen van dijklint Kinderdijk

AW Milieu is geruime tijd bezig geweest met het saneren van de circa 50 achtertuinen van het dijklint Kinderdijk & Alblasserdam.

Met het Unesco werelderfgoed 'Molens van Kinderdijk' op de achtergrond is Verheij eind 2019 begonnen met saneren van een 50-tal achtertuinen. In de tuinen zijn grote hoeveelheden lood geconstateerd, afkomstig uit oude verzinkerijen. Na onderzoek is gebleken dat deze loodvervuiling voornamelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid van kleine kinderen. Inmiddels is het project na bijna vier jaar afgerond.

Ferdi Heijkoop, projectleider bij AW Milieu: "Vervuiling van grond is een serieus onderwerp helemaal als het de achtertuinen van particulieren betreft. Het was na de sanering niet duidelijk wat er ging gebeuren met de tuinen. Per tuin werd gekeken of de verontreiniging werd afgegraven of werd afgedekt. Het doel van elk van de toepassingen is het voorkomen van verder contact met de leeflaag. Wij hebben het voorstel gedaan om zowel het ontwerp als de aanleg van de tuinen te verzorgen. Van het straatwerk tot aan het plaatsen van beschoeiingen, aanlegsteigers, schuurtjes en het aanbrengen van de beplanting.

De achtertuinen waren lastig te bereiken. Met behulp van transportbanden en stoneslingers werd de grond aan- en afgevoerd. Ook werden pontons en boten ingezet. Met behulp van trillingsmeters werd de impact van de werkzaamheden op de woningen gemonitord. De werkzaamheden hebben namelijk redelijk wat impact gehad op de oude, niet onderheide, dijkwoningen. Om dit te monitoren zijn tijdens de werkzaamheden trillingsmeters aan de gevels opgehangen. Zo konden wij continue de trillingen van onze machines meten en daardoor schade aan de woningen voorkomen.

Het was een project met veel maatwerk waarbij alle aandacht nodig was voor de stakeholders. Het belangrijkste is dat de bewoners van Kinderdijk weer veilig gebruik kunnen maken van hun inmiddels schone en vernieuwde tuin."